lördag 20 september 2014

Rödspättsgryta á la Ålidhem


rullader:
300 g rödspätta, filéer (ta mer, kanske dubbla, om du vill ha mycket fisk)
100 g färskost (ta mer om du har mer fisk)
paprikapulver
smör

sås:
minst 8 stycken (medelstora) champinjoner
4 stjälkar selleri
½ purjolök
1 stor tomat
2 dl creme fraiche
1-2 dl havregrädde
mjölk eller grädde att späda med vid behov (går bra med havrevarianterna)
1 buljongtärning (fisk- eller grönsaksbuljong)
1 msk tomatpuré
½-1 msk citrongräs
salt

serveras med:
potatis eller ris och bröd

1. Tina fisken om den är frusen. Lägg färskost på samt pudra över med paprikapulver. Rulla ihop fisken runt osten så att det blir rullader. Lägg i en gryta med rikligt med smör i botten. Ha plattan på låg värme.

2. Klyfta champinjonerna, hacka selleri, purjolök och vitlök, tärna tomaten. Smula buljongtärningen. Lägg runt rulladerna, champinjonerna först tillsammans med buljongtärningen. Pudra över vitpeppar och citrongräs. 


3. Rör ihop creme fraiche, tomatpuré och havregrädde. Klicka på och vänd försiktigt ner så att det smälter. Späd med mjölk eller matlagningsgrädde.

4. Koka på låg temperatur i ca 15 minuter. Grytan ska röra på sig men ej koka häftigt eller låta särskilt mycket. Däremot kommer det att börja lukta gott. Rör försiktigt mellan varven. Provsmaka och salta lite mer om det behövs.

5. Ät!

2 kommentarer: